THEORIE

1. Soorten cosmetica

Er bestaan schoonmaakmiddelen voor je lichaam en schoonmaakmiddelen voor spullen. Je maakt bijvoorbeeld je WC met WC-eend schoon, maar het komt niet in je op om jezelf met WC-eend schoon te maken. En je maakt de badkamer niet schoon met tandpasta! Alle middelen waar mensen zich mee reinigen (zoals zeep), verzorgen (crème) en versieren (lippenstift) noemen we cosmetica

Er bestaan dus drie soorten cosmetica:

Soort Voorbeeld
Reinigende cosmetica shampoo, zeep, douchegel
Versierende cosmetica rouge, mascara, lippenstift
Verzorgende cosmetica dagcreme, handcreme

Elke soort heeft zijn eigen functie en eigenschappen. Dit is dan ook de reden dat we deze nog wat nader belichten.

a) Reinigende cosmetica

Iedereen wast zichzelf redelijk vaak. Soms alleen met water, maar meestal met zeep, douchegel of shampoo. Vroeger waste men zich alleen met water, maar daar gaat niet al het vuil mee weg! Met zeep gaat wel (bijna) al het vuil weg. Je hebt dan water om de zeep met de viezigheid weg te spoelen. De meeste cosmeticaprodukten kunnen dus meer vuil verwijderen dan water alleen. Vet en olie kan water niet verwijderen omdat dat niet in water oplost, dus heb je cosmetica nodig om dat weg te halen. Als je je handen wast gebruik je zeep.

Doorsnede van de huidIn je huid (zie het figuur hiernaast) zitten haarzakjes waar je haren uit groeien. De talgklier zorgt voor de productie van talg, dat je huid soepel maakt. Als deze teveel talg aanmaakt wordt je haar vet. Nu kan er veel stof en viezigheid in je haar blijven kleven. Als de talgklier te weinig talg maakt wordt je huid heel droog. Dit kan er voor zorgen dat er hoofdhuidcellen los komen. Dit noemen we roos. Ook door zweet blijft er vuil aan je huid en haren plakken. Je moet je dan ook je haar wassen met shampoo!

Je kunt jezelf ook met een crème schoonmaken. Een crème is een mengsel van water en olie. Gewoonlijk mengen deze niet met elkaar, dus moeten we een stof toevoegen om dat wel voor elkaar te krijgen: een emulgator. Deze emulgator zorgt er dus voor dat het mengsel van watern en olie niet ontmengt. 

Het gebeurt wel eens dat je iets anders danb zeep of shampoo moet gebruiken om jezelf schoon te maken. Voor het verwijderen van nagellak heb je bijvoorbeeld  aceton nodig. Met water lukt je dat echt niet. Met welke stof maak jij je handen schoon als je hebt geverft?

b) Versierende cosmetica

Een andere heel bekende soort cosmetica in natuurlijk de versierende! Iedereen kent lippenstift, nagellak, rouge, oogschaduw en mascara. Alle soorten hebben bepaalde eisen. Zo moet een lippenstift een mooie kleur geven, kissproof zijn, aangenaam ruiken, niet te snel afbreken, en nog veel meer,  zijn. Nagellak moet in een mooie laag aan te brengen zijn, moet snel drogen, mag niet uitzakken in een flesje (ofwel ontmengen) en hog veel meer. Zo zie je maar dat het maken van een goed cosmticaproduct moeilijk is omdat er hoge eisen worden gesteld!

 

c) Verzorgende cosmetica

Verzorgende cosmetica zorgt voor de huid: het vult bijvoorbeeld een tekort aan vet aan (bij een zeer droge huid). Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je talgklieren te weinig talg aanmaken, zodat je huis droog wordt.